VANAF
NA DE
TRANSITIE
Momenteel zijn er nog geen materialen ontwikkeld voor dit onderdeel.
DE GENDERVRAAG
Personen met een licht verstandelijke beperking (LVB) kunnen ook vragen over hun gender identiteit hebben. Soms is het voor hen nog niet duidelijk welke gender identiteit ze ervaren en hoe ze dit kunnen uiten. Onderstaande materialen / methodes kunnen ondersteuning bieden om samen de gendervraag te onderzoeken.
DE SOCIALE TRANSITIE
Bij deze transitie gaat de persoon de genderexpressie aanpassen aan de genderidentiteit. Dit kan door het dragen van make-up, gebruik van andere voornaamwoorden, kleding en mogelijk een andere naam. De overlapping met de gendervraag is reëel. Binnen de sociale transitie gaat een persoon op onderzoek naar de eigen genderidentiteit. Wat is bij deze persoon passend?
BUITENKANT VROUWELIJKER MAKEN.
BUITENKANT MANNELIJKER MAKEN.
DE RELATIONELE TRANSITIE
Deze relationele transitie loopt parallel aan de sociale transitie. Een persoon gaat de genderexpressie aanpassen aan de genderidentiteit. Hierbij kunnen er veranderingen in verhoudingen naar de omgeving optreden. De verhouding naar de ander. Een moeder verhoudt zich bijvoorbeeld anders naar haar zoon dan naar haar dochter. Echter gaat deze transitie niet enkel over de verhoudingen naar de personen die dichtbij een persoon staan, ook gaat deze transitie over personen die verder van de persoon staan. Denk hierbij aan de verandering in de wijk waar een persoon woont
DE MEDISCHE TRANSITIE
In de medische transitie kunnen de hormoonbehandelingen en of genderbevestigende operaties plaatsvinden. De medische transitie kan pas starten na een doorverwijzing. In de Nederlandse Kwaliteitsstandaard Somatische Transgenderzorg worden verschillende fases van de medische transitie vastgesteld. Na de diagnostische fase kan de diagnose van genderdysforie vastgesteld worden. Na het stellen van de diagnose kan gekozen worden om te starten met medische vervolgstappen. Iedere transgender persoon heeft een individuele wens omtrent de genderbevestigende operatieve -en hormoonbehandelingen. Uiteraard kan een transgender persoon er ook voor kiezen om geen medische vervolgstappen te nemen.
HORMOONBEHANDELING:
OPERATIE:
GEBOREN IN EEN LICHAAM MET BORSTEN EN EEN VAGINA.
OPERATIE:
OPERATIE: GEBOREN IN LICHAAM MET EEN PLATTE BORSTKAST EN EEN PENIS
DE JURIDISCHE TRANSITIE
Bij een juridische transitie, ook wel wettelijke transitie, wordt de geslachtsregistratie en naam officiëel aangepast. Middels de transgenderwet kan iedereen vanaf 16 jaar in de Basisregistratie Personen het geslacht wijzigen.